SPEEDSKI

Speedski föddes på 1930-talet efter att störtloppsåkare under ett antal år experimenterat med mätmetoder för att kunna fastställa hur snabbt de åkte. Då hette grenen Kilometre Lancé (KL) och det är först på senare tid den döpts om till Speedski.

Det finns två olika klasser inom speedski; S1 (Speed One) och SDH (Speed Downhill). Det som skiljer klasserna åt är utrustningen och därmed också vilka hastigheter som uppnås. S1 är den snabbaste klassen. Skidorna är 240 cm långa, och åkarna har helt tät gummidräkt, aerodynamisk hjälm, spoilers och specialböjda stavar. I SDH använder åkarna samma utrustning som alpina störtloppsåkare.

I speedski åker man rakt nerför en backe med målsättningen att uppnå högsta möjliga hastighet. Inga hopp och inga svängar. Åkaren har först en lång accelerationsfas nerför den ofta mycket branta backen och därefter mäts hastigheten i en ”timingzone” på 100 meter i slutet av backen. Resultatet anges i km/h.

Avgörande i speedski är att hitta och kontrollera den optimala balansen mellan skidkontroll, glidmotstånd och luftmotstånd. Något som kan vara väl så svårt när farterna närmar sig 200km/h eller mer.

Den manliga världsrekordhållaren heter Ivan Origone, Italien, och hans rekordhastighet är 254,958 km/h. Världsrekordet för damer är 247,083 km/h och innehas av Valentina Greggio, Italien.

Svenska landslaget i Speedski

Sverige har ett framgångsrikt lag i Speedski med åkare i absoluta världstoppen och yngre åkare som utvecklas bra.

Landslaget består av sex ordinarie åkare och en träningsgrupp med ytterligare sex åkare som kommer att representera Sverige i världsmästerskapet på Idre Fjäll.

IDRE FJÄLL

Box 202, 790 91 Idre​

Telefon: +46 (0)253 40 000

E-post: info@idrefjall.se